Radioaktív izotópok megkötõdése és migrációja földtani képzõdményeken

Közismert, hogy az atomerõmûvek mûködése során nagy számú, hosszú felezési idejû radioaktív izotóp keletkezik. Ezek az izotópok egyrészt a különbözõ üzemzavarok (pl. a csernobili reaktorbaleset) során kijuthatnak a természetbe, vagy a hulladékok tárolása következtében kölcsönhatásba kerülnek a tárolóban létrehozott mesterséges gátakkal ill. a geológiai környezettel.

Vizsgáljuk a radioizotópok megkötõdését és migrációját a földtani képzõdményekben (kõzetekben, talajokban, stb.). A szorpció idõbeli változását, kinetikáját statikus kísérletekben vizsgáljuk. Meghatározzuk az egyensúlyban mérhetõ megoszlási hányados értékét a vizsgált földtani képzõdmény és a környezetében levõ vizes oldat között. A kísérleti eredmények értelmezésénél törekszünk arra, hogy a szorpció mértékét az izotóp adott környezetben lehetséges kémiai formáival hozzuk összefüggésbe. Az eredmények felhasználhatók a migrációt leíró modellszámításokban is.

Frissítés dátuma: 2019.01.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.