Fémionok, agyagásványok és talajok kölcsönhatásai, a szennyezõ fémionok eltávolítási lehetõségei

Az Imre Lajos Izotóplaboratóriumban a fémionok, valamint agyagásványok és talajok közötti kölcsönhatás vizsgálata több évtizedes múltra tekint vissza. Az alábbi rendszereket vizsgáltuk:

Szilárd fázis: talaj, szervetlen ioncserélõk, agyagásványok

 

Makro kationok: Na+, K+, Mg2+, Ca2+

 

Mikro kationok: Zn2+, Mn2+, Cu2+, Fe3+, Co2+

 

Radioaktív kihullások: 134,137Cs+90Sr2+140Ba2+60Co2+45Ca2+63Ni2+36Cl125I99mTcO43H2O, 14CO32-

 

Szennyezõ ionok: Pb2+, Cd2+, Hg2+, Ag+, CN

 

Katalizátorok: H+, Zn2+, Cu2+, Mn(II,IV), Ce(III,IV), Pd(0,II)

 

Vizsgáltuk továbbá a H+-ion hatását a kation-megkötõdési reakciókra, amely a savas esõk hatásának tanulmányozását is jelenti. Kutatásokat végeztünk ezen kívül a PO43-– és a cianid-anion és a talajok közötti kölcsönhatásokkal kapcsolatban is. Alapvetõ analitikai eszközünk ezekben a vizsgálatokban a radioizotópos nyomjelzéses módszer.

Tanulmányoztuk a komplexképzõ tulajdonságú anyagok hatását a fenti reakciókra, beleértve a természetben elõforduló (citrát, tartarát, aminosavak, stb.) és a mesterséges komplexképzõk (EDTA, NTA, DTPA, stb.) hatását is. Az agyagásványokból, ionokból és komplexképzõkbõl álló összetett rendszerekben lejátszódó folyamatokat egyensúlyi rendszerekben a felületi elektromos tulajdonságokat is figyelembe vevõ matematikai modellekkel értelmezzük.

A fenti kutatások megteremtik az alapját a környezetszennyezõ ionok eltávolításának a talajokról.

Frissítés dátuma: 2018.06.13.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.